..juu, eikö se talvi ala jo pikkuhiljaa tännekin saapumaan. Eilen tosin ei vielä siltä tuntunut, kun vietin taukoa t-paidalla auringon paisteessa. Nii-in, t-paidalla! Talvikausi on tosin jo luistelun merkeissä avattu. Täällä ulkojäille kun pääsee jo syyskuun lopussa! Piti käydä testaamassa viime syksynä kirppikseltä ostamani (8 chf!) luistimet -ja hyvinhän noilla paineli menemään :) Ruska-aika on täällä parhaimmillaan ja väriloistoa saa ihailla. Olen kuullut, että säästä puhutaan jos ei mitään muuta keksitä. Nyt siis lopetan ja alan kirjoittaa "asiaa" :D

Tampereen vierailijoiden taakseenjättämästä turvotuksesta, ähkystä, silmäpusseista jne on selvitty ja arki rullaa taas. Onnekseni töissä ei ole tällä hetkellä niin rankkaa, mihin olin jo syksyn aikana tottunut (tosin ei kai niihin 12 pv duuniputkiin ikinä tottunut..). Marraskuun lista näytti jo paljon inhimillisemmältä, ja jopa vapaapäiviä sopii sekaan. Matkatoimiston syksyn hiljaiselo loppui kun seinään kun saimme ison keissin järkättäväksi. Hesan Tavastialla soittaa täälläkin tunnettu HIM tuossa vuodenvaihteessa, ja me ainoana matkatoimistona Euroopassa saimme myyntiimme lippuja kyseiseen tapahtumaan. Tapahtuma Fins Toursille on jo vuosien perinne, ja monet HIM-asiakkaat ovatkin jo kantiksia. n. 200 "extra"-asiakasta pitää toimiston tällä hetkellä kiireisenä, ja itsellänikin jälleen 2 pv viikossa siellä hommia. HIM-faneja on niin Sveitsistä, Saksasta, Venäjältä, Norjasta, Englannista kun Ameriikastakin. Että johan on.

Matkatoimiston porukalla oltiin myös pari viikkoa sitten tekemässä vähän mainontaa. Bernissä avattiin suurhanke karhupuisto "Bärenpark", jonka avajaisjuhlissa oli n. 40 000 kävijää. Avajaisista oli tehty kunnon markkinat lukuisine standeineen ja myyntikojuineen. Päästiin samaan puljuun sveitsiläisten Suomi-fanejen kanssa. He olivat voittaneet jostain kilpailusta ilmaisen myyntikojupaikan, ja kysyivät meitä mukaan. Ja tokihan me lähettiin. Tehtiin tapahtumaa varten uusia esitteitä jaettavaksi, ja Jaana toi Suomen reissultaan Pandan konvehteja jaettavaksi. Nämä Suomi-fanit olivat tehneet suomalaisia pullia, korvapuusteja, piirakoita (niitä oli tekemässä meijän väkeä tosin), lohikeittoa, glögiä.. ja kauppansa muuten tekivät! Me saatiin lähes kaikki paikalle tuodut esitteet ja käyntikortit jaettua -nyt vaan odotellaan yhteydenottoja innokkailta Suomi-matkaajilta. 10 tunnin markkinapäivä oli antoisa ja mukava, vaikkakin oltiin aivan puhki illalla kotiin päästyämme. Paljon suomalaisiakin kävi kojullamme, kyllä niitäkin vaan täällä aika paljon on, oli mukava huomata. Ja yksi tyttö tuli kojulle juttelemaan, oli asunut vuoden Kontiolahdella suomalaisessa perheessä ja käynyt siellä koulua. Pieni maailma. Pienelle tuntui maailma viime lauantainakin. Tein pienen pyöräretken Schwarzenburgiin (n.20 km), ja menin siellä kauppaan ostamaan vähän evästä. Kaupan täti tunnisti minun olleen Bärenparkin juhlissa mainoksia jakamassa. Heillä oli kaupalla sopivasti viinimaistajaiset, ja hänen esitellessään mulle viinejä mie kertoilin lisää Suomesta. Kovasti oli kiinnostunut reissun joskus tekemään.

Vanhainkodilla vähän kanssa uusia tuulia. Ehdin olla parisen kuukautta vain ja ainoastaan yhdellä ja samalla osastolla. Oppinut olin jo ulkoa kaikkien mummojen erikoistoiveet. Tässä kuussa pääsen talomme toisellekin osastolle muutaman kerran, sekä hienolle Villa Sareptan puolelle. Olenkin jo ehkä kertonut kuinka fiiniä siellä on. On hopeiset aterimet, viinilasit, monet eri menu-vaihtoehdot jne. Huonevuokrat alkaen n. 5000 chf/kuukausi. Siellä pitänee olla vähän skarpimpana, ja palautella muistiin tarjoiluoppeja. Mutta vaihtelua sekin.

Töiden ohessa olen ehtinyt reenailemaan n. parit saliharkat viikossa sekä omatoimisia pyörälenkkejä. Peleistä on meneillään 3 viikon tauko, ja ensi viikon suurta matsia jo odotellaankin. Kyseessä on 14.päivänä peli vanhaa seuraani vastaan, ja sen paikallispelin haluaa jokainen voittaa. Pidetään peukkuja meille höfeniläisille. Viime matsi pelattiin Sveitsin mestaria Dietlikonia vastaan. Hävittiin vain 4-7, ja peli ratkesi vasta loppumetreillä. Taas oli vastustajan tiimissä yksi suomalainen pelaaja. Tällä kaudella Sveitsin pääsarjaa pelaa minun lisäksi 5 suomalaista. Hauskaa kun on muitakin suomalaisia, saa sitten pelin jälkeen heittää vähän juttua.

Seurallamme oli parisen viikkoa sitten talkoot. Seura aikoo rakennuttaa Spieziin oman salibandyhallin ensi vuonna. Thunissa puretaan parhaillaan vanhaa ostoskeskusta, ja seuramme saa sieltä 500 frangilla viedä melkeen mitä tavaraa ja miten paljon vain haluaa uutta hallia varten. Roudattiin ja pakattiin varmaan 50 tuolia ja pöytää, roskiksia, puupaneeleja, lamppuja, sovituskoppien peilejä, ostarin ravintolan lautasia, 260 kivistä pihalaattaa ym. ym. Kyllä sain päivän hikipäissään huhkia -etenkin niiden pihalaattojen (n. 25 kg kappale) kanssa..ja vieläpä vesisateessa! Hauskaakin keksittiin, kun tytöt löyti ostarin kuulutusmikrofoonin. Muutamat kuulutukset pistettiinkin menemään, kuului siis koko ostarissa. (Toki ostarillahan ei asiakkaita enää ollut.) Löydettiin myös ruokaosastolta vuodelta -86 olevia karkkilaatikoita, hienoja "kein ausgang"- ja "tiernahrung" -kylttejä jne. Kaikille jotain kotiinviemistä. Seura jopa tarjosi kaljat -niinkuin kunnon talkoissa kuuluukin.

Toisenlaiset tarjoilut oli viime parjantain Tequila-bileissä. Vanha joukkukaverini järjesti luonaan meksikoliashenkiset illanistujaiset. Oli tortilloja ja tietty sitä tequilaakin. Se oli ihkaoikeeta Meksikosta tuotua, ei mitään pilipalikamaa. Ilta meni hyvin syöden ja juoden (mm. Lapin Kultaakin), sekä vanhoja kuvia katsellen, rupatellen ja Tabu-peliä (auf deutsch) pelaillen. Niin sitä vain alias-henkisesti sai selitettyä "Geburtsort" (syntymäpaikka) ym. auf deutsch, tosin omat arvailuni muiden selityksistä jäi vähän vähälle. Tuli muuten taas todettua sekin tosiasia, ettei nämä paikalliset edelleenkään osaa juhlia. Eihän me edes päästy minnekkään lähtemään, baariin siis. Yksin olisi saanut mennä. Tulin sitten kotiin klo 2.30, aika köyhää. Vielä on jotain opetettavaa... (mutta toisaalta olin ylpeä itsestäni, kun oli la-aamuna klo 9.30 ylhäällä, ja tein 2 h pyörälenkin Schwarzenburgiin! Eipä ois suomalaisten tequilabileiden jälkeen onnistunut..)

Huomenna vietän taas vapaata, oi sitä autuutta. PItää nyt ottaa ilo irti, ei tätä ehkä ikuisuuksia jatku. Keskiviikkona taas HIMiläisten kimppuun.. Vettä ropisteli tänään, harmaata näin välillä. Tulis edes vähän jo lunta... nyt on hyvä lopettaa taas. Kuulemiin.

Jönneli

 

Bärenparkin avajaiset

 

Syksyinen Bern

Matkalla Schwarzenburgiin

 

 

Janojuomaa (huom. alkoholfrei)

 

Joukkueen talkoissa

 

 

Päivän hommat pulkassa